Duiken in een ‘andere wereld’

Iedereen die van reizen houdt zo eigenlijk een keer moeten gaan duiken. Wie voor het eerst duikt, komt in een andere wereld terecht. In dit artikel gaan wij het hebben over duiken, mooie spots om te duiken en hoe je het beste met duiken zou kunnen beginnen.

Hoe te beginnen met duiken?

Nee, Nederland kent absoluut geen mooie plekken om te duiken. Maar eventueel zou je in Nederland wel je duikbrevet kunnen halen. Je krijgt dan niet de volledige ervaring van duiken, dus zou ik je aanraden om ergens anders te gaan duiken. Op deze wereld zijn genoeg mooie spots waar je kunt duiken en waar het ook nog eens relatief goedkoop is om je duikbrevet te halen. Dit zijn landen in de wereld die bekend staan voor het duiken:

  • Indonesië
  • Filipijnen
  • Thailand
  • Egypte
  • Australië
  • Maldiven
  • Belize
  • Polynesië

Een vliegticket naar deze landen is behoorlijk duur. Maar reis bijvoorbeeld naar Zuidoost-Azië en het kost je relatief weinig geld om rond te komen. Het vliegticket is een flinke investering, maar vervolgens ben je weinig geld kwijt voor bijvoorbeeld eten, accommodatie en het behalen van je duikbrevet.

De kosten voor duiken

Ik kan je weinig vertellen over de kosten in bijvoorbeeld Egypte en Australië, maar ik kan je vertellen dat duiken in bijvoorbeeld Indonesië, Thailand en de Filipijnen relatief goedkoop is. Voor een introductieduik betaal je ongeveer 50 euro, voor een open water course 300 euro en voor een advance course 200 euro. De open water course duurt meestal 3 dagen en een advance course 2 dagen. Tijdens deze course doe je vaak ook nog een nachtduik, wat natuurlijk ontzettend spannend is. Naast het duiken is het ook belangrijk om een goede fysio in de buurt te hebben ter preventie voor blessures. Fysio Gouda kan je hierbij goed van helpen.

Is duiken gevaarlijk?

Duiken behoort tot een extreme sport, maar ondanks dat is het relatief veilig. Wanneer jij je aan de aanwijzingen van de duikinstructeur houdt zal je merken dat het behoorlijk simpel kan zijn. Tijdens de introductie van het duiken kun je bang gemaakt worden, omdat je op bijvoorbeeld aspecten moet letten. Dit komt omdat je voor elk mogelijke scenario getraind wordt, en veel van deze scenario’s zullen zich niet eens voordoen.

Het duiken voelt of klinkt wellicht gevaarlijker dan het is. Wel moet je bijvoorbeeld kunnen zwemmen, zal je een woordje Engels moeten spreken en kun je met bepaalde aandoeningen niet het water in. Wij raden het je aan om het absoluut een keer uit te proberen, omdat je met duiken in een andere wereld terecht komt.